Search

Links mobile
Search mobile
[wpml_language_selector_widget]

Search

decalBackTopdecalBackBot

6.4.2 Toitesegu manustamine

Sondiga toitmiseks kasutatakse spetsiaalseid tööstuslikult valmistatud vedelaid toitesegusid, mis on pakendatud kilekotti või klaaspudelisse. Toitesegusid on erineva energiasisaldusega ja neid manustatakse toatemperatuuril.

Toitesegu võib manustada spetsiaalse ülekandesüsteemi või süstla abil, samuti võib kasutada ülekandepumpa, mis võimaldab manustamise kiirust täpselt reguleerida. Nii süstla kui ka ülekandesüsteemi abil on võimalik toita portsjonite kaupa (portsjonitoitmine) või pidevalt (pidevtoitmine).

NB! Sondiga toidetavatel inimestel suureneb suuhügieeni tähtsus, kuna sülje eritumine väheneb. Selle tõttu kiireneb hambaaukude teke ja suu limaskestad kuivavad. Suhu tekivad koorikud tavalisest kiiremini, sest hingatakse suu kaudu. Hambaid harjatakse õhtuti ja hommikuti.  Suuhügieeni võib tõhustada, loputades suud antiseptilise suuveega. Suud võib niisutada  veega ja huuli kreemitada. Vajaduse korral kasutatakse tehissülge. Ninast võib koorikuid  eemaldada füsioloogilises lahuses niisutatud vatitikuga.

Toitesegu manustamise ettevalmistus

Pese käed, desinfitseeri tööpind ja pane valmis kõik vajalikud vahendid. Selgita teadvusel abistatavale  toimingut, selle eesmärki ja kulgu. Kui abistatav on suuteline toimingus osalema, juhenda teda. Loo rahulik ja meeldiv keskkond. Aseta abistatav toiminguks sobivasse ja mugavasse asendisse (poolistuv asend).

Vajalikud vahendid

  • Neerukauss
  • Kindad
  • pH testribad
  • Fikseeriv plaaster (kui on vaja kinnitusplaastrit vahetada) ja käärid
  • Imav aluslina
  • Stetoskoop
  • Toitesegu
  • Toitmissüstal, spetsiaalne ülekandesüsteem või ülekandepump
  • Klaas veega

Manustamine

  • Pese käed ja tõmba kätte kindad.
  • Aseta abistatava lõua alla imav aluslina.
  • Tõsta abistatava pead 30 kraadi.
  • Kontrolli sondi asukohta (aspireeri süstlaga 0,5−2 ml maosisaldist ja määra selle pH. NB! pH peab olema alla 6).
  • Loputa sondi süstla abil vähemalt 30 ml veega, enne kui alustad toitmist.
  • Portsjontoitmise korral alustatakse patsiendi toitmist 100 ml toiteseguga ja portsjoneid suurendatakse aeglaselt.
  • Maksimaalne portsjoni suurus on koos loputusvedelikuga 400 ml.
  • Toitmine peaks kestma sama kaua kui normaalne söögikord (20−30 min) ning toidetakse 4−8 korda ööpäevas (2−4-tunniste vahedega).
  • Viimane toidukord peaks olema enne kella 18−20 ning öösel patsienti ei toideta, et seedesüsteem saaks puhata.
  • Portsjontoitmine võib tekitada turset, täitumistunnet, oksendamist, kõhulahtisust ja kõhukrampe, eriti liiga kiire toitmise korral.

NB! Iga toitmiskorra järel loputatakse sond 30-50 ml veega ning abistatavat hoitakse aspiratsiooniriski vähendamiseks 1−2 tundi veidi tõstetud (30 kraadi) peaalusega.

  • Pidevat toitmist (toitesegu infusioonina) alustatakse kiirusega 25 ml tunnis ning kiirust suurendatakse aegamööda vastavalt inimese taluvusele kuni soovitud ööpäevase koguse saavutamiseni.
  • Pideva toitmise puhul manustatakse toitesegu vaheaegadeta ning infusioon katkestatakse vaid ööseks.

NB! Toitmissondi ummistuse vältimiseks loputatakse sondi iga 4-6 tunni järel 30-50 ml veega. Niisugust vaheaegadeta toitmist vajavad inimesed, kellel on probleeme mao tühjendamisega või kellel on suur energiavajadus. Ka selle toitmisviisi puhul hoitakse abistatavat aspiratsiooniriski vähendamiseks veidi tõstetud peaalusega.